You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

×

Projecten

Logo_ism ESF_EU_VLA_03

ESF-project: duurzaam loopbaanbeleid

We kregen middelen van het Europees Sociaal Fonds om gedurende 1,5 jaar te werken rond duurzaam loopbaanbeleid. Gedurende deze periode komen de volgende thema’s aan de orde: werken met goesting; medewerkers rekruteren; aandacht hebben voor loopbaanplanning; aan- en afwezigheidsbeleid evalueren en ten slotte gerichte vormingen ontwikkelen met aandacht voor e-learning.

Efficiënter beleid omtrent het gebruik van psychofarmaca

In 2013 gingen Leiehome en de Universiteit Gent samenwerken om het veelvuldig gebruik van geneesmiddelen bij ouderen op een verantwoorde manier af te bouwen. Vooral de gebruikscijfers van medicijnen tegen psychische aandoeningen, psychofarmaca genaamd, zijn daarbij verontrustend hoog. Gemiddeld gebruiken 4 op 5 van de Vlaamse rusthuisbewoners deze medicijnen, waaronder méér dan de helft slaap- en kalmeermiddelen.

Lees meer

psychofarmaca 1
20181065-leiehome-acusticare-1

AcustiCare: belang en invloed van geluid op personen met dementie

In wzc Leiehome hebben we al lang een sterke focus op niet-medicamenteuze benadering van moeilijk hanteerbaar gedrag bij personen met dementie. Door deelname aan het AcustiCare-project wilden we graag het belang en invloed van geluid nader bekijken.

In de eerste fase (voorjaar 2017) van het project werden akoestische wand- en plafondpanelen geïnstalleerd. Vooral in de leefgroep was de akoestische verbetering opvallend. In de tweede fase (2018) namen 3 bewoners deel aan de installatie van soundscapes (natuurgeluiden, bonzend hart). Het effect is daar minder eenduidig.

Lees meer

STAFF: fixatiearme zorg door bed- en opsta-alarmering

STAFF staat voor ‘Slimme Technologie als Alternatief voor Fysieke Fixatie’ en was een project van Cretecs (Expertisecentrum zorgtechnologie VIVES Hogeschool) en LUCAS (Centrum voor zorgonderzoek en consultancy KU Leuven). Dit project liep in wzc Leiehome van april 2015 tot augustus 2016.

De testperiode toonde dat slimme technologie leidt tot snellere interventie vanuit de zorgverleners en dat vrijheidsbeperkende maatregelen in bepaalde situaties achterwege kunnen blijven.

Lees meer

20181065-leiehome-projecten-staff-1

Project mondzorg

De Vlaamse overheid stelt procesgeleiders ter beschikking om woonzorgcentra te helpen met een duurzaam preventiebeleid voor hun bewoners. Leiehome werd geselecteerd voor het thema mondzorg. Daarom krijgen we nu gedurende 3 jaar coaching door een expert, in dit geval een tandarts.

20181065-leiehome-projecten-mondzorg