You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

×

STAFF

Slimme Technologie als Alternatief voor Fysieke Fixatie

STAFF staat voor ‘Slimme Technologie als Alternatief voor Fysieke Fixatie’ en was een project van Cretecs (Expertisecentrum zorgtechnologie VIVES Hogeschool) en LUCAS (Centrum voor zorgonderzoek en consultancy KU Leuven). Dit project liep in wzc Leiehome van april 2015 tot augustus 2016. Gedurende 6 maanden konden we reeds ontwikkelde bed- en opsta-alarmering inzetten bij 4 verschillende bewoners.

20181065-leiehome-projecten-staff-1

Fysieke fixatie vermijden

Fysieke fixatie verwijst naar ‘elke behandelingsmethode, materiaal of uitrusting aan of in de buurt van het lichaam van de persoon, zodat hij/zij die middelen niet eenvoudig kan verwijderen en die zijn/haar bewegingsvrijheid of normale toegang tot zijn/haar lichaam beperkt’. Fysieke fixatie is erg ingrijpend en kan heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen op lichamelijke en geestelijk vlak (bv. verwondingen, onrust, angst, …). Daarom wordt gezocht naar minder ingrijpende alternatieven om fysieke fixatie te vermijden en zo de levenskwaliteit van bewoners te verbeteren. Een van deze alternatieven omvat het inzetten van slimme technologieën. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld drukmatsensoren, zorgdomotica, enzovoort.

Bed- en opsta-alarmeringen

In dit project zijn woonzorgcentra uitgenodigd om gedurende een aantal maanden slimme technologieën in te zetten bij 4 bewoners in de voorziening. De slimme technologieën die ingezet worden zijn bed- en opsta-alarmeringen. Deze systemen detecteren wanneer een persoon het bed verlaat of daartoe aanstalten maakt, en dus mogelijk risico loopt om te vallen of rond te dwalen. Het project wil onderzoeken wat de ervaringen en de effecten zijn van het gebruik van slimme technologie. Deze ervaringen en effecten meten ze vanuit het perspectief van de bewoner en vanuit het perspectief van het zorgpersoneel.

Positieve ervaringen na de testperiode

Gedurende 2 x 12 weken konden we de WeSpot Secnurse (firma Optex) en de Optiscan (firma Daza) als bed- en opsta-alarmering inzetten bij 4 verschillende bewoners. De toepassing van de slimme technologieën bij deze bewoners heeft 2 belangrijke zaken aangetoond:

  1. De technologie geeft goed en tijdig alarm wanneer de bewoner ’s nachts wil opstaan uit bed. Dit zorgt dat de nachtdienst bij alarm snel kan tussenkomen bij de bewoner wanneer nodig.
  2. De technologie is in de praktijk echt een alternatief op toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen! Bij de 4 bewoners bij wie de slimme technologieën ingezet zijn, blijven sindsdien de bedhekken naar beneden.

Slimme technologie voor fixatiearme zorg

Vanuit deze goede ervaringen binnen het STAFF-project is een Optiscan aangekocht. Dit toestel is zeer eenvoudig en flexibel in gebruik en kan door koppeling aan ons oproepsysteem (DECT’s) makkelijk ingezet worden waar nodig.

Het project zal zo bijdragen tot de realisatie van fixatiearme zorg in de woonzorgcentra in Vlaanderen. Bovendien zal het project ook informatie geven aan bedrijven hoe ze slimme technologie nog beter inzetbaar kunnen maken. Finaal zal het project ertoe bijdragen dat bewoners in woonzorgcentra minder fysiek gefixeerd worden en een hogere levenskwaliteit kunnen ervaren.

Conclusie: meer veiligheid en vrijheid

Die testperiode toonde dat slimme technologie leidt tot snellere interventie vanuit de zorgverleners en dat vrijheidsbeperkende maatregelen in bepaalde situaties achterwege kunnen blijven. Deze technologie verhoogt dus de veiligheid en vrijheid van onze bewoners. Na het onderzoek hebben we dan ook een Optiscan aangekocht.

20181065-leiehome-projecten-staff